Biscotti s fíky a vlašskými ořechy

Převzato ze smitten kitchen. 
Recept je jednoduchý akorát jediná nevýhoda je stálé zapínání a vypínání trouby. Ale i tak výsledek stál za to.


A zde je recept:

- 1 hrnek vlašských ořechů
- 200 g sušených fíků
- 75 g rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z půlky pomeranče (nejlépe bio nebo s chemicky neošetřenou kůrou)
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 vaječný bílek na potření

Troubu předehřejeme na 160 stupňů a do trouby dáme na 7 minut vlašské ořechy. Necháme je vychladnout a pak je v robotu i s fíky nasekáme.

Do kuchyňského robotu dáme máslo a cukr a necháme promíchat, pak přidáme vejce, necháme promíchat a přidáme vanilkový extrakt a pomerančovou kůru. Pak přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, sůl a koření, nakonec přidáme ořechy a fíky.

Pak těsto zabalíme do fólie a dáme do ledničky tak na půl hodiny. 

Znovu předehřejeme troubu na 160 stupňů. Z těsta rukama vyválíme velký dlouhý válec (na moukou posypané ploše) aby byl dlouhý asi jako plech na pečení. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme 30 minut.

Potom plech vytáhneme z trouby necháme trochu vychladnout a z těsta zubatým nožem na pečivo krájíme plátky asi 1cm široké a dáváme vedle sebe na plech. Takto nakrájené biscotti vrátíme zpět do trouby a dopečeme dalších 20 minut. Ve vzduchotěsné krabičce vydrží až dva týdny. U nás maximálně dva dny:-)