Krkonošský houbovec, hubník

Protože jsem se narodila v Krkonoších, houbovec u nás nesmí chybět. Doma nám ho pekl děda, můj taťka i mamka a každý ho měl trochu jiný, ale vždycky byl výborný. Houbovec se dá péct i na sladko se švestkami, ale tohle je klasika.


Recept:
- hrnek sušených hub
- 7 kousků celozrnného pečiva (dřív jsem dávala rohlíky z bílé mouky, teď dávám přednost pohankovým houskám)
Před upečením


 

-  1/2 l mléka
- 2 cibule
- 1 celý česnek
- 3 vejce
- 3 lžíce krupice
- sůl, pepř, majoránka, olej

Houby dáme povařit 20 minut. Mezitím nakrájíme pečivo, osolíme (cca 1 lžička), opepříme, dáme majoránku. Pak přidáme mléko, nakrájené cibule, utřený česnek, vejce a nakonec přidáme krupici.

Všechno pořádně promícháme.

Na větší plech nalijeme olej tak, aby byl plech po celé ploše promaštěný. Pak dáme na plech směs a uhladíme. Dáme péct do trouby vyhřáté na 175 C asi 30 až 40 minut, prostě až bude vrch krásně opečený do zlatova.