Špenátová polévka s česnekovo-tymiánovými krutónky

Tento týden jsem na trhu koupila krásný čerstvý bio špenát, koupila jsem ho asi kilo, takže úkol byl jasný - najít nějaké nové špenátové recepty a špenát nějak chutně zužitkovat.

Tento recept mám z Joy the Baker.


Recept:

- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného
- 1/2 lžičky soli
- 6 malých brambor
- 300 g špenátových listů
- zeleninový vývar (recept zde)
- muškátový oříšek

Na krutonky:
- 3 pohankové housky (použít lze jakékoliv pečivo)
- 3 lžíce Ghí nebo másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného tymiánu nebo  asi 5 snítek čerstvého
- sůl



Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a na nepříliš vysoké teplotě smažíme asi 5 minut. Přidáme prolisovaný česnek, tymián, sůl a promícháme. Přidáme nakrájené brambory a promícháme, necháme smažit tak 3 minuty pak přidáme vývar. Přivedeme k varu a vaříme tak 15 minut nebo do doby než jsou brambory měkké.

Zmírníme teplotu a přidáme špenát. Vaříme asi 5 minut. Pak vše tyčovým mixérem rozmixujeme a nakonec přidáme muškátový oříšek. Dosolíme podle chuti.

Předehřejeme si troubu na 190 C. Na plech dáme pečící papír. Nakrájíme pečivo na kostky a ty rozprostřeme na plech. Olej dáme s Ghí do malého kastrůlku a mírně zahřejeme aby se Ghí s olejem spojilo. K oleji a Ghí přidáme tymián a prolisovaný česnek. Touto olejovou směsí pocákáme nakrájené housky a dáme zapéct do trouby asi na 10 minut.