Zeleninový vývar


Zeleninový vývar je základ každé krémové polévky. Dělám ho ve větším množství, abych ho měla vždy po ruce.

Inspirovala jsem se na stránkách Cuketky.

 A tady je výsledek:

- 1 celer
- 3 petržele
- 2 cibule
- 1 pór
- 4 velké mrkve
- koření ( celý pepř, tymián, bobkový list, petrželová nať, nové koření)
- trochu vinného octu

Vše nakrájíme na větší kusy, osmahneme lehce na přepuštěném másle, pak přidáme vařící vodu (poměr zeleniny k vodě je 1:2), necháme vařit 20 minut, pak přidáme koření a vaříme ještě 20 minut.
Na konci vaření přidáme trochu octa.

Vývar můžeme osolit, ale pak na to musíme pamatovat při dalším používání, abychom neosolili polévku pak ještě jednou.

Vývar by se měl co nejrychleji zchladit - používám vodní lázeň, ale musím se přiznat, že někdy vývar nechávám, aby sám vychladnul.

Pak si můžete připravit nějakou dobrou krémovou polévku třeba špenátovou nebo chřestovou polévku.