Jahodovo-rebarborový džem s vanilkou


Tento džem mám moc ráda, je totiž sladko-nakyslý a nejraději ho mám na lívancích.

 Zde je recept:

- 1 kg rebarbory
- 1 kg jahod
- 1 kg třtinového cukru
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžičky kyseliny citrónové

Rebarboru oloupeme a nakrájíme, jahody nakrájíme také a přidáme k rebarboře. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem dostaneme z lusku semínka, které přidáme k rebarboře a jahodám, pak tam dáme i prázdné lusky. Do směsi přidáme šťávu z citrónu.

Všechno promícháme a necháme pár hodin ležet při pokojové teplotě. Poté znovu promícháme a dáme přes noc do ledničky. 



Druhý den vymačkáme šťávu z jahod a rebarbory (moc ji není). Šťávu dáme do většího hrnce a přidáme k ní cukr. Pak směs zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidáme jahody a rebarboru. Přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Během vaření odstraňujeme pěnu, která se tvoří na povrchu. 

Když je džem hotový, vyndáme vanilkový lusk a přidáme kyselinu citrónovou. Dál už vařit nebudeme a džem plníme do čistých, suchých a teplých sklenic.