Křupavý ořechový koláč

Recept je z časopisu Apetit.



V původním receptu je o 100g cukru a 50g másla víc a hladká mouka, kterou jsem nahradila za špaldovou. Jestli doma nemáte špaldovou mouku, nic se neděje, klidně tam dejte původní hladkou nebo můžete koláč upéct i z celozrnné. Množství cukru i másla už bych, ale neměnila, koláč je i tak dost sladký a při původním množství másla byl koláč hrozně mastný.



Recept:

Těsto:
- 100g másla nebo ghí
- 180g špaldové mouky
- 75g třtinového cukru
- 1 žloutek (bílek nevyhazujte, budete ho potřebovat v náplni)

Náplň:
- 3 vejce
- 100g třtinového cukru
- 180g mletých vlašských ořechů


Dortovou formu vymastěte nebo do ní rozprostřete pečící papír.
Máslo rozehřejte a pak smíchejte s moukou, cukrem a žloutkem. 2/3 těsta vymačkejte do formy tak, aby mělo tak centimetrový okraj. Takto připravené těsto ve formě dejte na půl hodiny do ledničky. Zbývající 1/3 těsta dejte do mrazáku.

Předehřejte si troubu na 180C.

Na nádivku si dejte do mísy mleté ořechy, ke kterým přimícháte žloutky, cukr a nakonec sníh ze 4 bílků. Všechno promíchejte a dejte na připravený korpus. Vyndejte zbývající 1/3 těsta z mrazáku a nastrouhejte ji na povrch koláče po celé ploše.

Pečte 30-35minut.