La Bete Noire

Máte rádi čokoládu? Jestli je vaše odpověď ne, nemusíte číst dál. Jestli ji však rádi máte, tak  určitě musíte vyzkoušet tento úžasný dort. Je super čokoládový.

Recept jsem našla na stránkách Simply So Good, tyto stránky píše jedna postarší paní z Utahu pro své děti. Má tam moc krásných receptů, takže tohle určitě nebude poslední recept, který jsem si z jejich stránek oblíbila.

A teď už k receptu, tento dort, jak už jde vidět z názvu pochází z Francie. Do angličtiny se překládá jako black beast, takže v češtině něco jako černá šelma, černá příšera.



Na dort:
- 1 hrnek vody
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 120g másla
- 500g hořké čokolády
- 6 vajec

Na polevu:
- hrnek smetany na šlehání
- 225g hořké čokolády


Postup:

Vymažeme si dortovou formu máslem, na dno dáme pečící papír a ten taky vymažeme máslem.
Dortovou formu zabalíme do několika vrstev alobalu, je nutné to opravdu pěkně zabalit, pak budeme dávat formu do vodní lázně, takže k dortu se nesmí dostat voda!



Do kastrůlku dáme vodu a cukru, přivedeme k varu a pak zmírníme teplotu a mícháme než se cukr rozpustí.

Předehřejeme si troubu na 180C.

Do hrnce dáme máslo a necháme ho při nižší teplotě rozpustit. Přidáme nalámanou čokoládu a pořádně promícháme. Pak přidáme cukrovou vodu. A vmícháme jedno vejce po druhém. Nalijeme těsto do připravené formy.




Vezmeme si hlubší plech, nebo pekáč. Dáme do něj dortovou formu s těstem a nalijeme okolo do pekáče vodu, aby dosahovala asi do poloviny dortové formy.

Pečeme cca 50.minut.

Po upečení dortovou formu vytáhneme z lázně a dáme vychladnout na mřížku. Dort necháme ve formě!

Připravíme si polevu. Zahřejeme smetanu a jak začne vřít, stáhneme ji z ohně a přidáme nalámanou čokoládu, pořádně promícháme, aby poleva byla hladká. Dort necháme ve formě a na povrch dortu nalijeme polevu. Necháme vychladnout na mřížce, pak dáme do ledničky minimálně na 2 hodiny, nejlépe přes noc.

My jsme dort jedli hned po dvou hodinách a byl dobrý, ale druhý den byl ještě lepší.