Gyros s Tzatziki

Mám ráda řeckou kuchyni, takže Gyros je u nás doma oblíbeným jídlem. Já ho nejraději jím s Pita chlebem, moje dcera zase má ráda Gyros v housce. Na Pitu najdete recept zde.



Začneme kořením, protože to je u Gyrosu hodně důležité, zapomeňte na kupované koření ze supermarketu, tohle koření je opravdu moc dobré a rozhodně lepší kvalitou.

Na koření:
- 1,5 lžíce sušeného oregana
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžíce mletého česneku
- 2  lžičky mletého pepře
- 3 lžičky sušené petrželky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1,5 lžíce sladké papriky
- 1/4 lžička mleté skořice
- 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
- popřípadě ještě 1 lžíci sušené cibule (nemusí být)

Všechno koření smíchejte dohromady a dejte stranou.

Gyros:

- 1kg masa (dělám z vepřového)
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 2,5 lžíce koření

Tzatziki:
- jeden řecký jogurt (mám nejraději ten co je na fotce)
- 1/2 lžíce citrónové šťávy
- jeden stroužek česneku
-1/2 okurky
- sůl


Nakrájíme na tenké nudličky maso i cibuli a přendáme do větší mísy. Přidáme koření, co jsme si namíchali, olej a všechno promícháme. Dáme do ledničky asi na hodinu.



Mezitím si připravíme Tzatziki. Oloupeme okurku (bio okurku nechávám i se šlupkou a jen ji opláchnu), když má okurka velké semínka, tak je odstraníme. Nastrouháme na hrubším struhadle. Přendáme nastrouhanou okurku do cedníku a vymačkáme z ní vodu. V menší misce smícháme jogurt, sůl, nasekaný stroužek česneku, citrónovou šťávu a přidáme okurku. Tzatziki dáme do ledničky.

Předehřejeme troubu na 180C. Na plech dáme pečící papír a rozprostřeme na něj maso. Během pečení můžeme i maso obrátit, aby se propeklo pěkně ze všech stran. Délka pečení záleží na druhu masa takže je to cca 35 až do 45minut.


Gyros servírujeme s bulkou, nastrouhaným zelím a Tzatzikama, nebo s Pita chlebem, Tzatzikama a zeleninou.