Steak s omáčkou Chimichurri

Omáčka Chimichurri je pikantní omáčka, která se podává s grilovaným masem.

Tato omáčka je argentinská a ke steaku se opravdu hodí. Jsem zvyklá jíst jenom steak s pečeným bramborem a pepřovou omáčkou a tak se mi dlouho do této nechtělo, ale nakonec jsem to riskla a s výsledkem jsem opravdu spokojená. Určitě ji v horkých letních dnech zopakuji.



Na steaky:
- 2 hovězí roštěnky o váze 150-200g
-1lžíce olivového oleje
- sůl, pepř

Na omáčku:
- malý svazek petrželky
- 1lžíce čerstvého oregana
- 2stroužky česneku
- 1šalotka
- 1/2lžk drceného chilli
- 2lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2lžk červeného vinného octa
- sůl

Příloha:
- 400g brambor
- pár snítek čerstvého rozmarýnu
- sůl

Předehřejeme si troubu na 200C. Na plech dáme pečící papír. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny, nebo osminy (záleží na velikosti), dáme na pečící papír, osolíme, posypeme čerstvým rozmarýnem a dáme péct cca na 35minut.

Do mixéru dáme všechny ingredience na omáčku a promixujeme, můžeme úplně na jemno, nebo nechat hrubší. Omáčku dáme do ledničky.

Roštěnky osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem, na rozpáleném oleji je smažíme na každé straně tak 3 minuty. Dáme je stranou na předehřátém talíři tak na pět minut.


Steaky podáváme s bramborem a navrch přelijte omáčku Chimichurri.