Paštika z kuřecích jater

Není nad domácí paštiku, je nesrovnatelně lepší než jakákoliv kupovaná. Příprava vám navíc nezebere víc jak půl hoďky.

Ingredience:
  • 400 g kuřecích jater
  • 80 g másla + 20 g na závěrečné zalití
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 šalotka, nasekaná
  • 1 lžk sušeného tymiánu + trocha na ozdobení
  • špetka namleté skořice + hřebíček + pepře
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Postup:

Játra důkladně očistíme. Na pánvi necháme rozpustit trochu másla a osmahneme na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí.


Pak přídáme namletou skořici s pepřem a hřebíčkem a tymián. Necháme minutu rozvonět a pak přidáme játra a opečeme je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.
Směs přesuneme do kuchyňského robotu, přidáme máslo, smetanu, sůl a pepř a dobře promixujte na pastu. Nyní paštiku můžeme protřít sítem. Paštiku dáme do skleniček či jiných mističek a zalijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme tymiánem a necháme ztuhnout.