Rebarborové muffiny s vanilkovým pudinkem



Ingredience na 10 muffinů:
  • 120 g třtinového cukru
  • 55 g másla
  • 1 velké vejce
  • 180 ml bílého jogurtu
  • 1 lžk vanilkového extraktu
  • 170 g pšeničné mouky (může být i celozrnná)
  • 1 lžk prášku do pečiva
  • 1 lžk jedlé sody
  • 150 g rebarbory, oloupané a nařezané na kousky
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
 
Předehřejeme si troubu na 180C. 
 
Cukr vyšleháme s máslem do nadýchaného krému. Přidáme vejce, jogurt, extrakt. Pak přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou a směs už nemixujeme, jen ji promícháme špachtlí. Nakonec přidáme rebarboru.

Těsto přendáme do formiček na muffiny a pečeme 20 až 25 minut. Během pečení si připravíme pudink:


Vanilkový pudink:
  • 300 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 50 g vanilkového cukru (nebo třtinového cukru a přidáme semínka z vanilkového lusku)
  • 20 g pšeničné mouky
  • 25 g bramborového škrobu
V hrnci dáme vařit mléko, jakmile se začne vařit, tak ho dáme stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem, moukou a bramborovým škrobem. Za stálého mixování, přidáme po částech do směsi horké mléko. Celou směs vrátíme zpět do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu a jakmile se pudink vaří, tak ho necháme vařit cca 1 minutu. Pudink dáme stranou, přikryjeme fólií, aby se nám neutvořil navrchu škraloup a necháme vychladit.

Muffiny necháme úplně vychladnout a pak odkrojíme vrchní část muffinu, potřeme vanilkovým krémem a přikryjeme odříznutou částí. Můžeme posypat moučkovým cukrem.